Kukaan ei tiedä, koska ihminen alkoi harrastaa taikuutta ja magiaa. On kirjoitettu ja arveltu, että taikuutta oli jo ennen uskontoja ja ensimmäisten kirjoitusten on kuviteltu olevan taikuutta, loitsuja.

Muinainen Egypti ja kreikkalaiset

Itse egyptiläiset kertoivat hieroglyfien olevan jumalten puhetta ja kreikkalaisten kirjoitukset pyhiä kaiverruksia. Sana Abrakadabra tulee muuten muinaisesta sumerian kielestä, jolloin sana tarkoitti sientä, jota syömällä ihminen pääsi psykedeeliseen tilaan, eli kyseessä oli huumesieni. Uskomus pahasta silmästä sen sijaan tulee Assyriasta ja sen savitauluista ja useasta muustakin saman aikakauden kirjoituksesta eri kulttuureista. Samoin kirjoituksista on luettu, että ensimmäiset maagit saattoivat olla lääkäreitä ja useimmiten miehiä, naiset olivat sitten noitia (!). Rituaalista magiaa on sittemmin löytynyt egyptiläisten Kuolleiden kirjat-tekstistä, jotka ovat vaikuttaneet paljon myös Euroopan perinteisiin. Keskiajalla taikuutta harjoittivat Euroopassa maagit, noidat ja velhot. Elettiin Euroopan teollistumisen alun aikakautta eli 1700-lukua, kun taikuudesta oli muotoutunut suosittu viihteenlaji ja parhaat taikurit keräsivät itselleen melkoisen vaurauden. Kuitenkin suurin osa taikureista esiintyi vielä 1800-luvullakin katutaiteilijoina ja vähitellen taikurit siirtyivät sisätiloihin teattereihin, tivoleihin ja vastaaviin.

Noituus

Jos kuitenkin mennään pidemmälle historiaan niin siirrytään synkkiin keskiaikaisiin tunnelmin ja ihmisten helppouskoisuuteen. Kuka uskoisi, että 2007-2009 Tansaniassa on surmattu yli 50 albiinoihmistä vain siksi, että heidän on uskottu olevan noitia ja Ugandassa 2009 kirjattiin yli 120 surmaa liittyen noituuteen, ei siis ihme että Euroopassa vainottiin ”noitia”. Itseasiassa noituus mainitaan jo Hammurabin laissa eli ajalla noin 1760 ennen omaa ajanlaskuamme, eli yli 3700 vuotta sitten! 1400-luvun Euroopassa kehitettiin teoria, missä noidat olivat liittouneet yhteen Paholaisen kanssa, eli kyse oli 1400-luvun politiikasta ja uskonnon, papiston voimasta. Kukaan ei ole varmaan laskenut kokonaismäärää, kuinka monta noitaa poltettiin 1400-luvulla. Inkvisitio jakoi noidat 14 eri lajiin ja paavi Innocentus VIII julkaisu bullan vuonna 1484, jossa hyväksyttiin noitien polttaminen.

Kahta tyyppiä

Taikuutta eli magiaa on kahta tyyppiä: valkoista eli hyvää magiaa ja mustaa eli pahaa magiaa. Alun perin termit viittasivat maagisen voiman yliluonnolliseen alkuperään, joka oli joko hyvänsuopa tai pahantahtoinen henki. Nykyisin jaottelulla viitataan maagisen teon tarkoitukseen. Valkoisen magian tarkoitus on toisten auttaminen, ja mustan tarkoitus on vahingoittaminen.

Taikuus