Kuuluisat taikurit Jos vielä 1500-luvulla ja 1600-luvullakin Eurooppa eli tiedon suhteen pimeitä aikoja, eikä tästä ajasta ole jäänyt liikoja kerrottavaksi nykyaikaan, niin 1700-luku toi sitten tunnetuksi useitakin taikureita.

Isaac Hawkes

1700-luvulta historian kirjoihin on jäänyt Isaac Fawkes, joka kehitti erilaisia mekaanisia taikatemppulaitteita ja esiintyi isoilla messualueilla. Ensimmäinen merkintä Fawkesin esiintymisistä on Soutwarkin messuilta vuodelta 1722 ja mainoksissa kerrottiin hänen esiintyneen myös kuningas Yrjö II:lle. Hänen kuuluisin temppunsa lienee ollut ns. munapussitemppu. Hän oli myös ensimmäisiä kuuluisia taikureita, jotka veivät esityksensä muuallekin kuin tivoleihin. Esityksissä Fawkesilla oli mukanaan myös hänen nuori poikansa. Hän ei tietojen mukaan ollut mitenkään erityisen hyvä taikuri, mutta mikä erotti hänet useasta sen aikaisesta ammattitoveristaan, oli sen, että Fawkes kertoi ihmisille suoraan, että kyseessä ei ollut mikään musta magia vaan kaikessa oli kyse sorminäppäryydestä ja luodusta illuusiosta, silmänkääntötempuista. Tämä hänen selkeästi ilmoittamansa ero mustaan magiaan teki hänestä suositumman esiintyjän. Fawkes esiintyi aikoinaan jopa kuusi kertaa päivässä Soutwarkin ja Bartholomewn tivoleissa mutta myöhemmin hän siirtyi esiintymään Lontoon Opera taloon. Hän oli varsin itsetietoinen ja jopa teetätti itsestään lehtimainoksen vuonna 1723 kertoen omasta vauraudestaan ja suositusta asemastaan, eikä mainostaminen jäänyt yhteen kertaan, joten voidaan sanoa, että herra Fawkes oli melkoisen leuhka taikuri. Hän myös kertoi tarkasti osasta tempuistaan mainoksissaan, mikä oli melkoisen erilaista siihen aikaan verrattuna muihin ammattitovereihin.

Giuseppe Pinetti

Italialainen Giuseppe Pinetti oli Fawkesin ”seuraaja”, joka kehitti omat taikansa ja esiintyi aluksi Italiassa ja sitten myös paljon Euroopan eri kuninkaallisille. Hän tuli enemmän kuuluisaksi Ranskassa ja luultavasti kuoli lopulta Venäjällä. Hän tuli kuuluisaksi Professor of Natural Magic nimikkeellään. Hänkin käytti voimakkaasi mainostamista ja siksi hänestä on yhtä paljon tietoa yhä saatavilla kuten Fawkesista. Pinetti oli Louis XVI:n hovitaikuri ja kirjoitti jopa kirjan 1784 nimeltä Physical Amusements, jossa hän avasi taikuuden saloja. Noihin aikoihin taikurit esiintyivät enimmäkseen kaduilla trubaduurien tapaan ja tivoleissa, Pinetti vei oman esityksensä teattereihin. Saksassa hän esiintyi nimellä Joseph Pinetti, Roman Professor of Mathematics. Tarinoissa kerrotaan myös tapahtumista, missä taikurit sabotoivat toistensa esityksiä jopa niin suuressa määrin, että esimerkiksi nimenomaan Pinetti joutui lähtemään Ranskasta ja kiertämään Portugalista alkaen muuta Eurooppaa. Kerrotaan myös tarinaa, missä Pinetti saapui Berliiniin pukeutuneena kuin korkein mahdollinen ylhäinen ja hevoskärryillä, joita veti neljä valkoista hevosta. Hänen pahaksi onnekseen, Preussin kuningas Frederik Suuri, matkusti kärryillä joita veti vain kaksi valkoista hevosta, joten Frederik määräsi Pinettin lähtemään Berliinistä 24 tunnissa(!) 1800-luvulla historian kirjoihin on jäänyt John Henry Andersonin nimi, josta käytettiin myös nimeä Pohjoisen Velho. Mutta 1800-luvulla Eurooppa sai Robert Houdin, jota pidetään nykyaikaisen taikomisen isänä ja hän olikin melkoinen edelläkävijä avaten mmm. oman taikateatterin Pariisiin vuonna 1845. Hän myös kirjoitti kirjoja taikatempuista.

Jean Eugene Robert-Houdin

Houdini syntyi Ranskassa 1805 ja kuoli Ranskassa 1871. Hän aloitti työelämänsä kelloseppänä, mutta oli aina kiinnostunut kaikenlaisista mekaanisista apuväleistä, joita markkinoiden esiintyjät käyttivät apunaan. Hän myös luki kaiken käsiinsä saaneen taikatemppuja käsittelevät kirjat ja julkaisut ja 40 vuotiaana hän päätti yrittää taikuutta itsekin ja perusti Theatre Robert Houdin. Houdin käytti esityksissään komeita kulisseja, puvustusta ja jo niillä erottui kilpailijoistaan. Esitys hioitui huippuunsa ja Ludwig Filip I:n Ranskan kuningas sai myös nauttia Houdin esityksistä. Osa Houdin kehittämistä tempuista kuuluvat yhä esityksiin ympäri maailmaa. Hänen kuuluisimpia temppujaan ovat ”Second sight”, ”The Ethereal Suspension” sekä ”The Marvelous Orange Tree”. Varsinkin tarina mysteerisestä uudesta aineesta mitä Houdin oli löytänyt, ether, liittyi hänen esityksiinsä. Hän toi myös levitaation tähän esitykseen (kylläkin ensimmäinen Euroopassa, joka toi levitaation esityksiin yli 1832 kiinalainen Ching Lau Lauro). Monet Houdin kehittämistä välineistä päätyi kilpailjoille, koska hänen apulaisensa Le Grand teki niistä kopioita ja myi edelleen taikureille kuten John Henry Anderson, Rober Heller ja Compars Hermann, ja nämä muut kyllä tiesivät että välineet olivat kopioita Houdin laitteista. Houdin museo ja teatteri avattiin Ranskassa 1966 ja se on ainoa yksityinen museo Euroopassa, jossa on kokoelma taikuutta ja muita esiintyvien taiteiden lajeja.

Taikuus